tisdag 23 juli 2013

Bokrecension: En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie

Sidor: 682

Sextiotalet i Nigeria. Beatles blandas med high life-musiken på radion och England lossar skenbart sitt stryptag om den afrikanska kontinenten. Berättelsen kretsar kring några skickligt skildrade personer i den övre och undre medelklassen samt deras betjänter. När masslakten av Igboer sätter igång delas landet och Biafra föds. Hoppet är stort bland folket, i det fria Biafra kommer de alla att blomstra!
   Men utan varken mat, ammunition eller ens ett erkännande som nation går det inte att blomstra. Människor bryts ner av krig och massvält, ideal bränns upp eller bleknar i solen och inte ens de privilegierade har en chans mot fattigdomen och flugorna.

Det här är en sån där bok som man läser andra böcker för att få läsa. En skatt bland ordinär litteratur. Jag uppmanar er alla att klicka er in på adlibris och köpa hem den*, priset ligger på knappa femtiolappen och läsupplevelsen är värd det mångdubbla.

*Om ni klickar hem, lånar den på ett bibliotek, eller liknande, undvik baksidestexten. Den är missvisande och hotar att störa läsningen!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar