söndag 16 juni 2013

Bokrecension: Flickan från ovan, Alice Sebold

Sidor: 305
 

The Lovely Bones, är den mycket vackrare originaltiteln.

Det är Susie som berättar. Susie Salmon som vid fjortonårs ålder våldtas, mördas och styckas bara några hundra meter ifrån sitt hem, en kylslagen vårvinterkväll i Pennsylvania. Kvar i livet blir hennes syster, bror, mamma, pappa, pojken som hade hennes kärlek, samt flickan som snuddades av hennes flyende själ då döden inträffade och så hennes mördare- en granne till den sörjande familjen.
   Lika lite som de på jorden kan släppa taget om Susie, kan hon släppa taget om dem. Och sorgen blir ibland till en förödande besatthet som bryter sönder samvaron och förstör relationerna till de ännu levande. Det är en ljuv berättelse om förlust, kärlek, saknad och avund. Särskild nerv är det i bokens första hälft, sen tappar den lite men håller ändå som fin läsning.

Jag hade tidigare sett Peter Jacksons filmatisering av denna bok, som tyvärr är rena smörjan i jämförelse. Berättargreppet med Susie som följer jordelivet från sin himmel är mycket lättare att acceptera och omfamna i text. Man känner med henne. Sorgen över att aldrig få växa sig äldre än 14, över att inte få gå i de efterlängtade gymnasiekorridorerna, eller bli omfamnad av den där killen hon var kär i. Hennes sorg över att hennes sista erfarenhet i livet blev hård, smärtsam och skräckinjagande. Och så hennes egoistiska begär och rädsla för att de på jorden ska glömma henne.

Läs den här boken, alla ni, stora som små.
Ps. Amy, du bad om tips. Tips!

1 kommentar :